De GeoWeek 2024: Een onvergetelijke ervaring met het klimaatspel!

Geoweek logo

Maandag 13 mei 2024 luidde de start in van de GeoWeek2024! Meer dan 4200 leerlingen gingen de komende weken op avontuur met aardrijkskunde door middel van veldwerk, bedrijfsbezoeken of gastlessen. Urbo3D, samen met 89 andere organisaties, maakte dit alles mogelijk.

Toen we ons inschreven om gastlessen te geven met ons klimaatspel, richtten we ons op het voortgezet onderwijs. Tot onze verrassing schreven ook vijf basisscholen zich in! We twijfelden of het spel en de inhoud te complex zouden zijn voor groep 7/8 leerlingen. Maar niets bleek minder waar!

In totaal hebben 234 leerlingen op 8 scholen de afgelopen twee weken kennisgemaakt met het klimaatspel. Ze hebben ons allemaal verbaasd met hun enthousiasme en scherpe inzichten, terwijl de opdracht zeker pittig is.

Basisschool leerlingen druk aan het overleggen over de opdracht binnen het klimaatspel

Waarom was het zo’n succes?

We denken dat een van de sleutelfactoren de creativiteit en onbevangenheid van basisschoolleerlingen is. Ze worden niet gehinderd door vaste denkpatronen of beleidsregels. Hierdoor pakken ze de opdracht op een frisse en originele manier aan. En wat opvalt: ze vragen net zo weinig hulp als de leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Het is fascinerend om te zien hoe ze samenwerken en strategieƫn ontwikkelen. Sommige teams hebben al snel door hoe het spel werkt, wat de verschillende rollen inhouden en wat de opdracht van ze vraagt. De spelelementen en het scoreboard dragen zeker bij aan de motivatie. We zien dat ze met veel aandacht en detail het spel spelen en de opdracht tot een goed einde brengen.

Natuurlijk is het geen eenvoudige opgave om in een klein gebied te voldoen aan zowel de complexe bouwopgave als de klimaatopgave. Maar het enthousiasme, plezier en de gedrevenheid die we tijdens alle acht gastlessen hebben ervaren waren enorm. De docenten waren erg positief en gaven aan dat deze ervaring zeker een rol gaat spelen in toekomstige lessen over dit onderwerp.

Naast de enthousiaste en scherpe leerlingen viel het op dat meisjes het spel op een andere manier spelen. Ze werken meer samen en leggen meer nadruk op overleg dan op snelle acties.  Deze verschillende speelstijlen dragen bij aan het succes van het klimaatspel. De samenwerking en het overleg van de meisjes zijn waardevolle vaardigheden om tot een duurzame oplossing te komen in de strijd tegen klimaatverandering.

Een eye-opener voor de leerlingen

Het klimaatspel is een eye-opener voor de leerlingen. Ze ervaren nu de belangrijke rol van bomen in het voorkomen van wateroverlast en het creƫren van verkoeling. Tijdens de evaluatie gaat het gesprek al snel over die ene boom op de speelplaats die is omgehakt.

De ervaringen in de GeoWeek laten zien dat je zeker al in groep 7/8 basisschool aandacht kunt besteden aan deze complexe en actuele materie. De visuele hulp van het 3D-spel, gecombineerd met de onbevangenheid van de leerlingen, zorgt voor veel begrip en inzicht.

We zijn trots op de geslaagde GeoWeek 2024 en de waardevolle ervaringen die we met de leerlingen hebben kunnen delen. We kijken ernaar uit om volgend jaar weer mee te doen!