WND-conferentie: Urbo3D verrast op de onderwijsmarkt

Op 12 en 13 november vond de jaarlijkse conferentie van de WND (Werkgroep Natuurkunde Didaktiek) plaats in Noordwijkerhout. Urbo3D was aanwezig met een informatiestand en verzorgde op zaterdagochtend een workshop. Hoewel het klimaatspel aanvankelijk misschien een vreemde eend in de bijt leek tussen de natuurkundedocenten, bleek al snel dat het thema juist breed leeft.

Veel docenten, ook buiten de klassieke vakgrenzen, voelen zich aangesproken door brede maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en energietransitie. Via vakken als NLT (Natuur, Leven en Technologie) is men actief betrokken bij het zoeken naar duurzame en integrale oplossingen.

WND conferentie2024 markt1
Veel belangstelling bij de stand van Urbo3D.

Integrale vraagstukken vragen om samenwerking

De conferentie maakte duidelijk dat complexe vraagstukken, zoals woningnood en klimaatverandering, niet langer toebehoren aan één specifiek vakgebied.

Tijdens de markt en de workshop van Urbo3D kwam steeds naar voren dat succesvolle oplossingen alleen tot stand komen door samenwerking, overleg en afstemming. Het klimaatspel sluit hier perfect op aan: het laat spelers ervaren hoe maatregelen zowel positieve als negatieve effecten kunnen hebben op hun omgeving.

De beperkte ruimte en het samenspel van verschillende belangen dwingen tot een gezamenlijke aanpak.

Aansluiting bij het onderwijs

Deze manier van werken past naadloos binnen het vak NLT en andere vakoverstijgende projecten. Het spel is zó opgezet dat teamleden moeten overleggen, samenwerken en compromisbereid moeten zijn om tot een goed eindresultaat te komen.

Dit sluit aan bij de vaardigheden die scholen steeds belangrijker vinden: niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook samenwerken, communiceren en probleemoplossend denken.

Spelenderwijs tot nieuwe inzichten

De positieve reacties op de markt en de enthousiaste deelname aan de workshop onderstrepen de waarde van het klimaatspel in het voortgezet onderwijs. Tijdens de workshop op zaterdag speelden acht docenten zelf het spel, verdeeld over twee teams. Net als hun leerlingen ondervonden zij direct de noodzaak van goede communicatie en slim samenwerken. Deze ervaring riep interessante vragen op: hoe integreer je het spel in het lesprogramma, en hoeveel voorkennis is nodig?

WND conferentie2024 workshop
Docenten aan de slag met het Klimaatspel.

Positieve eye-opener

De WND-conferentie was voor Urbo3D een leerzame en inspirerende bijeenkomst. De positieve ontvangst en de brede interesse van docenten, ook van buiten de eigen vakdiscipline, laten zien dat het klimaatspel een waardevolle bijdrage kan leveren aan het onderwijs. Het spel blijkt moeiteloos de brug te slaan tussen verschillende vakgebieden en thema’s, en biedt scholen een nieuwe, interactieve manier om complexe uitdagingen aan te pakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *