Enige weken gelden publiceerde ik op LinkedIn een blog over de omgevingswaarde. Het verbaasde en verontrustte mij dat de omgevingswaarde (lees: de feitelijke aspecten die de kwaliteit van de fysieke leefomgeving bepalen) zo weinig in het verhaal voorkomt. Alles wat nu wordt geproduceerd lijkt te zijn gestoeld op de oude regelgeving. De Wabo en de Omgevingswet zien er nu juist op toe, dat het roer omgaat en dat al deze op de leefomgeving gerichte wetgeving gebundeld wordt.
Wat ging eraan vooraf?
Begin deze eeuw ging het roer om. Niet de aanvrager van vergunningen maar de overheid moest de regie van procedures oppakken. Nog tijdens het proces van totstandkoming van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontstond in 2008 de bankencrisis en stortte de bouw volledig in. Via de Crisis- en Herstelwet (Chw) is toen met noodwetgeving gepoogd om de bouw te helpen.
De Wabo zag op het integreren van procedures waardoor er meer regie zou ontstaan bij complexe projecten waarvoor verschillende vergunningprocedures gelden. In hoeverre deze doelstelling is gehaald, zal altijd een vraag blijven, omdat de Wabo nooit is geëvalueerd. Zo is bij de Wabo niet nagegaan welke meerwaarde de meervoudige aanvraag in procedureland heeft gebracht en of de Wabo heeft geleid tot gestroomlijndere procedures. Althans ik heb dat niet kunnen vinden!
En nu komt de Omgevingswet, waarmee naast de procedures nu ook de inhoud van een groot aantal sectorale wetten met betrekking tot de fysieke leefomgeving wordt geïntegreerd. Op zich een goede zaak, omdat de fragmentatie en sectorale opzet van de regelgeving Nederland onvoldoende equipeert om de grote vraagstukken aan te pakken en op te lossen en de huidige werkwijze nog steeds leidt tot vertraging en teleurstellingen.
De vraag?
Steeds weer nieuwe regels, nieuwe instrumenten, overgangsrecht en een daarbij komende volledig andere aanpak makt het leven opzicht mistig en complex en blijft het zoeken naar effectiviteit.
De Omgevingswet heeft een primair doel, namelijk het beschermen en verbeteren van de fysieke leefomgeving. De omgevingswaarde speelt, zoals ik heb beschreven, daarbij een belangrijke rol. Ik (Urbo3D) kan echter geen voorbeeld vinden, waarbij een gemeente bijvoorbeeld een Omgevingsvisie heeft opgesteld, waarin op omgevingswaarden gebaseerde ambities de kleur bepalen.
Wie heeft of kan ons helpen aan een voorbeeld of experiment – afgerond of in ontwikkeling – dat is opgezet volgens het gedachtegoed van de Omgevingswet.
RSVP: hans@urbo3d. com of lee@urbo3d.com