De Urbo3D GEO-expeditie 2025

Het was ook dit jaar weer een feest. In mei hebben we in twee weken een 8-tal scholen bezocht en het klimaatspel laten spelen. Dat ging ook op één technisch probleem na goed dit jaar. Na Amsterdam en Den Haag in 2024 hebben we dit jaar gekozen voor Rotterdam en Utrecht.

De scholen schreven op ons in voor klassen variërend van groep 8 basisscholen tot klas 3 VWO. Ook nu bleek weer dat deze leeftijdsgroepen tot onze doelgroepen behoren. Veel docenten hadden voor onze komst al aandacht besteed aan het onderwerp duurzaamheid en klimaat. Het valt op, dat er in de modulen van basis- en VO-scholen veel aandacht wordt besteed aan deze onderwerpen. En terecht, want het is actueel en het gaat zeker nog niet goed met de maatregelen om de temperatuurstijging in te teugelen.

De speelsessies die we hebben begeleid leverden een vertrouwd beeld op. Na een moeizame start hebben veel teams als snel door wat de gezamenlijke en de individuele opdracht is. Overleg en samenwerking is onvermijdelijk en onze waarneming is, dat een enkel team aanvankelijk denkt dat ze de opgave als afzonderlijke teamleden kunnen oplossen. Het besef dat dit niet het geval is, sluipt ook bij deze teams langzaam binnen. Zeker als het scorebord een rol gaat spelen.

IMG 1757
IMG 1755

Op 13 mei waren de AgoraHub030 school in Utrecht en de Johannes Bogermanschool in Houten onze gastheer en gastvrouw. Twee verschillende basisscholen met een geheel eigen filosofie. Op het gebied van het denken over klimaat en duurzaamheid verdwijnen die verschillen echter snel. Met hetzelfde elan en enthousiasme wordt de opgave opgepakt. Voor alle deelnemende scholen geldt (overigens ook vorig jaar) dat het klimaatspel als welkome en informatieve toevoeging wordt gezien aan de gangbare lesstof. Het direct visualiseren van de effecten van maatregelen helpt enorm bij de bewustwording en het besef dat deze maatregelen het verschil kunnen maken.

IMG 1758
IMG 1760

Loosdrecht was de plaats van bestemming op 15 mei. We hebben daar twee klassen basisschool begeleid en ook hier was het welkom warm en enthousiast. Als feedback kregen we “de beste les ooit”! Groep 8 van de basisschool zit qua oplossend vermogen al dicht tegen het VWO aan en deze leerlingen scoren hoog en hebben prima in de gaten waar het om gaat. Ook bij deze school mogen we volgend jaar terugkomen.

IMG 1769
IMG 1774

22 mei gaf geen ander beeld. Op de Thorbecke-talentschool ontmoette we een heel andere categorie leerlingen. Ouder en al volop bezig met toekomstige sportcarrières. Susan Middeldorp (onze gastvrouw) haalde ons bij de voordeur op in dit doolhof. Een bijzonder enthousiaste aardrijkskundedocente, die ons geweldig faciliteerde. Helaas hadden we het tweede lesuur een technisch probleem, waardoor deze speelsessie moest worden afgebroken. Omdat de leerlingen punten konden verdienen voor de komende toets heeft Susan na het weekend zelf de speelsessie begeleid.

Tot slot was op 24 mei SBO Sonnevanck aan de beurt – een basisschool in een schilderachtig gebouw in Rotterdam-Zuid. Ook hier hadden de groep 8-leerlingen het spel snel onder de knie en wisten ze de opdracht succesvol te voltooien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *