2024: Een enerverend jaar vol groei en impact

De laatste dagen van 2024 zijn aangebroken. Het was een jaar vol nieuwe inzichten, inspirerende ontmoetingen en succesvolle samenwerkingen. Voor Urbo3D stond 2024 in het teken van het klimaatspel, dat op uiteenlopende plekken in het land werd ingezet en steeds weer tot verrassende resultaten en waardevolle ervaringen leidde. Van basisscholen tot beleidsafdelingen, van het voortgezet onderwijs tot hogescholen: overal werd duidelijk dat het klimaatvraagstuk leeft. Het klimaatspel liet zien dat iedereen, jong en oud, zich bewust kan worden van de lokale effecten van klimaatverandering, en welke kansen er liggen om met gerichte maatregelen hittestress en wateroverlast aan te pakken.


De GEO-expeditie: verrassende diversiteit aan deelnemers

Na proeflessen op scholen in Purmerend, Nieuw-Vennep, het Westland en Amsterdam startte onze eerste grote missie in mei: de deelname aan de GEO-expeditie, georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).

In slechts twee weken konden publieke en private partijen excursies, workshops en lessen verzorgen. Onze workshop met het klimaatspel zat binnen no-time vol. Vier dagen lang bezochten we twee scholen per dag in Amsterdam, Lelystad en Den Haag.

Opvallend was dat ook basisscholen zich inschreven, waardoor we een zeer gemêleerd publiek kregen. Basisschoolleerlingen bleken niet alleen handig met de techniek, maar ook ijzersterk in samenwerken.

Deze jonge spelers zagen bovendien direct het nut in van meer groen op straat om hittestress tegen te gaan. Deze ervaring onderstreepte de kracht van de GEO-expeditie en gaf ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn.

GeoWeek2024 parkietHans
Leerlingen van Haagse Kopklas tijdens GeoWeek 2024
GeoWeek2024 parkietHansvoorDeKlas
Hans legt het Klimaatspel uit op zijn vroegere basisschool, De Parkiet in Den Haag

Nationaal Congres Klimaatadaptatie: spelen met complexe vraagstukken


In juni waren we aanwezig op het Nationaal Congres Klimaatadaptatie in Nieuwegein, georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Provincie Utrecht. Naast de theorie wilden we laten zien hoe je spelenderwijs met complexe problemen kunt worstelen. Een dertigtal nieuwsgierige deelnemers ging ermee aan de slag. Opvallend was het verschil met de basisscholieren: terwijl kinderen onbevangen aan de slag gaan, blijken volwassenen vaak gebonden aan bestuurlijke afspraken en voorbehouden. Toch leidde dit tot boeiende discussies en nieuwe inzichten. Het klimaatspel maakte duidelijk hoe integraal en afgestemd de aanpak van klimaatadaptatie moet zijn.

NCK2024 groep
Deelnemers van Nationaal Congres Klimaatadaptatie aan de slag met het Klimaatspel.
NCK2024 hetspeld
Het Klimaatspel in het satirische programma van Het Speld op het Nationaal Congres Klimaatadaptatie.

AVANS in Den Bosch: een vliegende start voor studenten


Eind augustus verzorgden we op uitnodiging van hogeschool Avans in ’s-Hertogenbosch een sessie voor zo’n 450 eerstejaarsstudenten. Na een introductie en een instructiefilm in de aula verspreidden de studenten zich over diverse ruimtes om het klimaatspel te spelen. Hoewel er technisch wat uitdagingen waren, verliep de dag uiteindelijk vlekkeloos dankzij extra servers. Deze opzet bleek een schot in de roos: naast de gebruikelijke inleidende lezingen en theorie was het voor Avans een waardevolle aanvulling om studenten al op hun eerste dag spelenderwijs met relevante lesstof in aanraking te laten komen.

urbo500 2
Ruim 400 eerstejaarsstudenten van Avans bereiden zich voor op het spelen van het Klimaatspel.
urbo500 3
In alle hoeken van de Aula barst de strijd los.

Ruimteschepper: Inspiratie door data en technologie

In oktober bezochten we een bijeenkomst van Ruimteschepper, een organisatie die zich richt op de toepassing van data en 3D-technologie. Het thema van deze bijeenkomst was de digital twin, een innovatief concept dat de integrale aanpak van hedendaagse opgaven ondersteunt.

De presentaties waren inspirerend en relevant voor de verdere ontwikkeling van het Klimaatspel. Door actuele data te integreren in onze spelomgeving kunnen we deelnemers nog beter laten zien hoe hun beslissingen impact hebben op de echte wereld. Dit bezoek onderstreepte het belang van innovatieve technologie in duurzaamheidsonderwijs.

Screenshot 2024 12 17 at 14.49.09
Wateroverlast in de Digital Twin van Gemeente Almere uit de presentatie van Freek Boersma.

Lerarenbijeenkomsten in Amsterdam en Breda

Het Klimaatspel is oorspronkelijk ontworpen voor het voortgezet onderwijs, maar door de betrokkenheid van NME-organisaties wordt het spel steeds vaker ingezet in diverse onderwijsprogramma’s. Dit jaar organiseerden NME’s in Amsterdam en Breda speciale bijeenkomsten om docenten kennis te laten maken met het spel.

Tijdens deze bijeenkomsten ontdekten docenten hoe eenvoudig het spel te integreren is in hun lessen. Dankzij een verbeterde licentiestructuur en aangepaste spelduur is het nu mogelijk om het Klimaatspel binnen een regulier lesuur te spelen. Het enthousiasme van de docenten motiveert ons om nog meer samenwerkingen met NME’s op te zetten.

lerarenbijeenkomstANMEC2
Amsterdamse docenten aan de slag met het Klimaatspel.
lerarenbijeenkomstBreda
Docenten in Breda vergroenen de wijk Sportpark.

KNAG-dag: Verbinden met docenten

In november stonden we op de KNAG Onderwijsdag met een eigen stand. Docenten waren verrast door de eenvoud en effectiviteit van het Klimaatspel. Sommigen gaven zelfs aan dat het spel al aansloot bij hun ideeën en plannen. Extra bijzonder is dat het Klimaatspel nu onderdeel is van de eindexamenmodules van de GEO-future-school, wat het belang van het spel in het onderwijs verder onderstreept.

1731487274553 1
Gosia & Hans aan het begin van de KNAG Onderwijsdag.
KNAGdag2024
Veel belangstelling bij de stand van Urbo3D.

WND-conferentie: klimaatadaptatie in het vak natuurkunde

Midden december waren we te gast bij de WND-werkgroep (Werkgroep Natuurkunde Didactiek) tijdens hun jaarlijkse conferentie. We stonden op de avondmarkt en verzorgden een workshop op zaterdag. Deze ervaring bevestigde opnieuw dat duurzaamheid en klimaatadaptatie vakoverstijgende thema’s zijn. Ook natuurkundedocenten zien raakvlakken tussen hun vakgebied en de uitdagingen van klimaatverandering. In een apart verslag in deze nieuwsbrief gaan we dieper in op deze conferentie.

WND conferentie2024 markt2
Het Klimaatspel blijkt ook populair te zijn bij de WND-conferentie.

Resumé: Samen bouwen aan een duurzame toekomst

In 2024 heeft Urbo3D zich op de kaart gezet als een belangrijke speler in het onderwijs op het gebied van klimaatadaptatie. Het Klimaatspel wordt steeds vaker opgenomen in de lesprogramma’s van NME’s, waardoor nog meer scholen toegang krijgen tot deze interactieve leerervaring.

We zijn trots op wat we dit jaar hebben bereikt en kijken uit naar 2025. Samen met onze partners, docenten en leerlingen blijven we werken aan een duurzamere toekomst. Iedereen kan bijdragen, en dat begint al met één uur spelen van het Klimaatspel.

We wensen iedereen een vrolijk Kerstmis en een duurzaam 2025! 🎄🌍

Urob3D kerstkaart

Wil je meer weten over hoe het Klimaatspel jouw school of gemeente kan inspireren? Neem contact met ons op en speel mee in 2025! 🌍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *